BigBerlin25


Big Berlin 25 - 8 mai 2011  

Frumosul parc Lietzenseepark de lângă pensiunea Messe
După un drum de aproape 1800 km, iată-mă alături de Teolici, într-o frumoasă zi de 6 mai 2011, pentru al doilea an consecutiv la Berlin pentru a participa plini de entuziasm la importanta competiţie BigBerlin 25, în cursa de 10K! Amândoi ne-am pregătit pe parcursul acestui an cât am putut mai bine pentru acest concurs şi am venit cu speranţa că ne vom îmbunătăţi timpii de anul trecut! Ne-am cazat într-o mică şi frumoasă pensiune - Hotel Pension Messe pe Neue KantstraBe - aflată pe traseul cursei, în superbul cartier berlinez Charlottenburg. În imediata apropiere a pensiunii se află şi un mic părculeţ cu lac foarte pitoresc – Lietzenseepark – pe unde ne-am făcut alergările zilnice.

Straduţe pline de verdeaţă şi clădiri frumoase
Imediat după ce ne-am cazat am plecat în grabă spre Tiergarten unde se afla complexul sportiv în care se făceau validările; de aici ne-am luat kitul de participare la concurs - numerele de concurs, chip-ul de identificare, diferite materiale promoţionale; am reuşit să ajungem cu doar 10 minute înainte de închiderea standurilor pentru a ne lua kitul de concurs şi a ne valida înscrierea. Astfel ziua de sâmbătă am petrecut-o fără nici o grija „administrativă” legată de concurs plimbându-ne prin cartier şi prin superba grădină a palatului Charlottenburg. Spre seara ne-am luat două porţii mari de paste italiene la o mică terasă din apropierea palatului pentru a ne face „plinul cu carbohidraţi”!
Strada din cartierul Charlottenburg
Palatul şi grădina Charlottenburg - un loc preferat de berlinezi pentru alergări


Teolici în faţa Stadionului Olimpic înainte de concurs
Ca şi anul trecut competiţia a fost extraordinară! Încă de la primele ore ale dimineţii febra competiţiei a cuprins oraşul şi peste tot puteau fi văzuţi oameni de toate vârstele cu sacii albaştri ai kitului de participare îndreptându-se spre gurile de metrou pentru a ajunge la Stadionul Olimpic. Anul acesta (2011) s-a înregistrat un record de participare la competiţie – în jur de 10.000 de participanţi. Am fost impresionat de cât de bine cunosc acest sport berlinezii deşi îl practică doar ca amatori! Toţi ştiau să-şi facă încălzirea înainte de concurs, aveau echipament adecvat pentru o alergare pe asfalt iar în timpul cursei ştiau foarte bine să-şi dozeze eforul pentru a nu se sufoca după primele sute de metri! Şi mai mult decât orice ştiu să se respecte între ei şi să respecte competiţia şi sportul pe care-l practică! Într-o competiţie de o asemenea anvergură nu am văzut îmbrânceli la start sau alergători repezindu-se să pornească în trombă pentru a se opri după două-trei sute de metri, aşa cum se întâmplă la crosurile de la noi!

Startul competitiei
Startul competiţiei
Startul s-a dat din faţa celebrului stadion Olimpic iar sosirea a fost chiar pe pista stadionului! Anul acesta ne-am organizat mult mai bine, astfel încât să putem lua startul în rândurile din faţă ale alergătorilor – eu practic am plecat chiar din spatele sportivilor din elită, majoritatea lor etiopieni şi kenyeni. Am făcut o cursă bună, deşi pe ultima parte m-a „încercat” o întindere la piciorul stâng probabil din cauză că am alergat cu Adizero Rocket care sunt foarte rapizi şi prin urmare nu prea absorb şocurile. Am scos un timp de 41:47 mai bun cu 2 minute decât anul trecut, am venit pe locul 9 la categoria mea de vârstă şi pe 38 la general. Teolici a alergat 1h02:51 cu vreo 4 minute mai bine decât anul trecut şi a obţinut locul 64 la categoria ei de vârstă şi locul 428 la general! Vremea a fost excelentă pentru alergat, aproximativ 20C soare si plăcut. Pe tot parcursul am fost încurajaţi de berlinezii ieşiţi pe străzi să vadă concursul, atmosfera fiind cu adevărat fantastică faţă de concursurile de la noi din ţară! Foarte spectaculoasă (dar şi solicitantă) este ultima parte a cursei când se intră în stadionul Olimpic prin nişte culoare subterane, luminate cu torţe, de-a lungul cărora toboşarii fac un zgomot asurzitor ce te face să-ţi aduni ultimele rezerve de energie, din care se iese direct pe pistă în ovaţiile miilor de spectatori!
După concurs în tribunele Stadionului Olimpic - 8 mai 2011 ora 11

După ce am terminat cursa am plecat repede să predau chip-ul de concurs şi să-mi iau sacul in care aveam aparatul foto şi camera video pentru a înregistra aceste momente atât de frumoase! Am reuşit s-o identific pe Teolici în momentul în care şi-a făcut apariţia pe pistă şi s-o filmez, ne-am făcut la sfârşit poze cu medaliile şi în scurt timp au apărut şi alergătorii africani din cursa de 25km care au alergat în jur de 1h13 (anul trecut reuşiseră să facă record mondial pe 25k atât la bărbaţi cât şi la femei!). La 10 km (cursă fără premii substanţiale în bani) s-a câştigat cu un timp de 34:30. Mai menţionez faptul că există şi o cursă de ştafetă de 4 x 5 km foarte populară şi ea.

Relaxare şi distracţie după emoţiile cursei lângă ursuleţii berlinezi!


Berlinul pare un oraş al sportivilor; peste tot vezi alergători, biciclişti, roleri, parcuri şi spaţii verzi la tot pasul, oameni de toate vârstele se deplasează pe biciclete sau pe role pentru a-şi rezolva problemele cotidiene, circulaţia auto fiind relativ redusă, o atmosferă extrem de boemă cu mici terase în faţa vilelor-blocuri de cartier unde berlinezii îşi citesc ziarul la o cafea, şi în general ai senzaţia ca te simţi acasă în cel mai profund sens al cuvântului, nimeni nu te deranjează cu nimic şi toţi sânt gata să-ţi răspundă la o întrebare cu zâmbetul pe buze.
Centru comercial în zona Charlottenburg - Berlin
Bulevardul de "fiţe" Kufurstendamm


Peste tot în Berlin sunt grădini, parcuri şi lacuri!
Neue KantstraBe

Galerie de artă în Berlin
O frumoasă clădire din Berlin
Bloc în Berlin

Fântână pe o străduţă din Charlottenburg

După concurs am mai stat două zile în Berlin, înainte de a pleca spre Dresda, timp în care am mai vizitat zonele faimoase din vestul Berlinului şi am făcut o excursie cu S-Bahn în superbul Potsdam unde am vizitat atât oraşul cât şi superbul complex cu castele Sanssouci etc. Acest complex este de fapt o pădure străbătută de alei şi grădini, cu un lac pe care plutesc lebede graţioase, raţe şi tot felul de păsări care de care mai colorate, foarte multe grădini şi tot felul de „conace”, precum şi mai multe castele, fiind în acelaşi timp şi un loc minunat pentru antrenamentul alergătorilor şi al bicicliştilor care profită din plin de această oază de natură şi frumuseţe.
Palatul SanSoucci - Potsdam
Casa chineză - Potsdam


Excursia noastră a continuat cu un sejur de 4 zile la Dresda, un alt oraş superb al Germaniei, în care ne-am simţit la fel de bine ca şi la Berlin. Aici ne antrenam dimineaţa în pădurea care se afla chiar lângă pensiunea noastră iar după aceea ne plimbam până seara târziu prin acest oraş atât de frumos şi de interesant. Ca şi la Berlin ne-a impresionat dragostea pentru sport şi mişcare a germanilor, peste tot putând fi văzuţi oameni alergând sau mergând pe bicicletă, role etc, peste tot parcuri şi locuri unde se putea practica sportul în cele mai bune condiţii.
Teolici cu umbreluţa albastră in piaţa centrală din DresdaDupă această excursie de neuitat am rămas cu impresia că Germania este o ţară de vis cu oameni relaxaţi şi binevoitori, în care sportul în general şi alergarea în mod special sunt activităţi cât se poate de fireşti ale majorităţii oamenilor, existând condiţii corespunzătoare pentru practicarea acestora. Iar Berlinul este un oraş fantastic! Aici deşi peste tot sunt foarte mulţi oameni nicăieri nu există aglomeraţie; deşi sunt o mulţime de maşini traficul este lejer; deşi este un oraş imens poţi ajunge foarte repede în orice colţ al său atât pe jos cât şi cu transportul în comun sau cu maşina proprie; deşi este un mare oraş cu o arhitectură splendidă peste tot te simţi în mijlocul naturii datorită numeroaselor parcuri, lacuri, grădini, spaţii verzi; sunt o mulţime de magazine luxoase dar şi mai multe anticariate şi buticuri ale artiştilor; oricând te simţi obosit te poţi opri la un restaurant select sau îţi poţi întinde o pătură pe iarbă pentru a te odihni. Odată ajuns în Berlin ajungi imediat să te simţi berlinez, iar după ce ai plecat acest oraş îţi va rămâne pentru totdeauna în suflet!

No comments:

Post a Comment