Regula 5 - Antrenamente complementare


Regula #5 – Deveniți un atlet complet!


Un alergător complet nu este doar un sportiv care efectuează diferite tipuri de alergări după un plan de pregătire. Un alergător complet este un sportiv rezistent la accidentări, un sportiv pregătit să progreseze, să-și îmbunătățească timpii pe mai multe distanțe. Aceasta înseamnă că un alergător bun trebuie să fie un atlet complet!

Alergătorii trebuie să includă pe lângă antrenamentele de alergare propriu-zise, antrenamente complementare – așa numitele cross-training – antrenamente pentru dezvoltarea forței pentru trunchiul superior, abdomene, mobilitate, coordonare etc. Toate acestea îi vor ajuta pe alergători să devină mai rezistenți la accidentări și să fie mai rapizi în concursuri.

Există anumite accidentări specifice alergătorilor, iar cei care suferă astfel de accidentări vor trebui să facă exerciții speciale pentru grăbirea vindecării dar și pentru a preveni apariția acestora. Printre aceste accidentări specifice sunt următoarele:

  • fascita plantară
  • tendinita achiliana
  • sindromul de stress tibial
  • ciocurile la călcâi
  • bursitele
  • accidentările la genunchi
Cât de mult timp trebuie să dedicați antrenamentelor complementare depinde de mai mulți factori, între care factorul genetic, timpul disponibil, modul în care v-ați antrenat anterior, condițiile pentru practicarea altor sporturi.

Astfel, unii alergători au genetic un corp puternic, nu neapărat foarte musculos, dar puternic, rezistent la solicitări, accidentându-se foarte rar. Chiar dacă beneficiază de acest „dar natural” odată cu trecerea anilor și acești alergători vor trebui să facă antrenamente speciale pentru a-și menține forța corpului și a fi feriți de accidentări.

Contează de asemenea condițiile pentru efectuarea acestor antrenamente complementare: posibilitatea de a frecventa un bazin de înot, o sală de fitness, un teren de baschet etc. De asemenea contează cât de mult timp ați acordat de-a lungul anilor acestor antrenamente complementare; în perioada tinereții acestea nu sunt foarte importante, corpul fiind în mod natural puternic și rezistent la solicitări diverse; dar odată cu trecerea anilor aceste antrenamente trebuie să devină o parte constantă în programul de antrenament.

Pe de altă parte, din motive comerciale, s-a exagerat mult cu aceste antrenamente complementare, unii antrenori și sportivi ajungând să le transforme practic în partea principală a programului de pregătire! Există foarte multe DVD-uri cu „rutine” de exerciții care necesită foarte mult timp și care îi solicită pe alergători prea mult ca să mai poată da randament bun la antrenamentele propriu-zise de alergare!
Deci nu trebuie să uităm că aceste antrenamente sunt totuși complementare, chiar dacă le vom introduce constant în programul de pregătire. Ca regulă generală, în zilele cu antrenamente mai ușoare – de obicei de 2-3 ori pe săptămână – după terminarea alergării din ziua respectivă, vom dedica 20-30 minute unor exerciții de forță pentru brațe și trunchi, abdomene, mobilitate.

Dacă avem posibilitatea, putem într-una din aceste zile să nu mai facem din când în când deloc alergare și să mergem să înotăm, sau la o sală de fitness etc. Dar nu trebuie să uităm că suntem alergători, și în primul rând trebuie să facem alergări la antrenament, nu să cădem în capcanele comerciale care ne îndeamnă să facem tot felul de rutine de exerciții care ne vor obosi în mod inutil!

În concluzie:
În zilele cu antrenamente ușoare faceți în mod regulat exerciții complementare pentru brațe, trunchi, abdomen, mobilitate!


No comments:

Post a Comment