semi-bucuresti

Semimaratonul Internaţional Bucureşti
18 mai 2014 ora 8 30

Record personal M40 pe 21 km 1h 29:05


Este primul meu rezultat mai bun, care reflecta efortul depus de-a lungul ultimilor 5 ani – perioadă care a acoperit aproape în totalitate categoria M40 pentru mine – perioadă în care m-am chinuit practic cu o singură accidentare, o înţepătură la călcâi în dreptul osului calcaneu, căreia nu i-au dat de cap nici unul dintre medicii la care am fost, şi de care am scăpat din întâmplare cu ajutorul benzilor kinesio pe care le port în permanenţă!
Probabil după ce se va termina sezonul competiţional de primăvară , având în vedere ca voi intra în altă categorie de vârstă, voi face o analiză mai detaliată a acestei perioade, atât din punct de vedere al antrenamentelor cât şi al competiţiilor la care am participat, retrospectivă ce cred că va fi instructivă pentru mulţi alergători, fie cu experienţă, fie aflaţi la începutul drumului lor: si asta pentru că majoritatea alergătorilor merg pe acest drum până la capăt!

Să revenim însă la competiţia propriu-zisă: Condiţii excelente pentru alergare, vânt foarte slab si o temperatură de aproximativ 18C, startul fiind programat la ora 8:30 dimineaţa! Repartizarea în sectoarele de start s-a făcut pe baza performanţelor anterioare, si astfel nu au existat probleme la pornirea. Un semn că şi alergătorii noştri au început să se antreneze sistematic, au devenit mai experimentaţi şi nu se mai năpustesc în primele sute de metri de la start!

Am venit cu un tonus foarte bun de competiţie, odihnit şi în formă, foarte concentrat pe ceea ce trebuia să fac în cursă, conştient că este practic ultima ocazie de a obţine un rezultat bun la această categorie. După o încălzire de circa 30 minute pe bulevardul Unirii în faţa Casei Poporului, constând în mobilitate, alergare uşoară şi câteva lansate, am îmbrăcat echipamentul de concurs şi m-am dus la start pentru a fi sigur că voi pleca între primii, pentru a nu pierde secunde preţioase în primele sute de metri de la start.

Un start entuziasmant dar ordonat, cu elicopterele televiziunilor deasupra noastră şi încurajări frenetice din partea spectatorilor! Plecând chiar din spatele alergătorilor de elită n-am avut nici o problemă în a-mi intra în ritmul de cursă. Deja când am ajuns în dreptul fântânilor de la Unirii aveam un ritm constant de alergare, îmi găsisem locul în pluton, aveam ca ţintă în faţa mea un grup compact de alergători şi nu-mi rămânea decât să duc cursa pe un ritm cât mai constant cu verificări ale timpului la fiecare bornă kilometrică.

Oricum, în principal mă bazam pe simţul ritmului şi nu neapărat pe timpii de la borne, deoarece de multe ori aceste borne nu sunt montate exact la distanţa respectivă, iar câteva zeci de metri în plus sau în minus te pot induce în eroare, dar oricum trebuie considerate măcar ca un reper aproximativ. Astfel, la borna de 5 km am avut un timp de 20:42, iar la cea de la 10Km un timp de 41:50. Din graficul oficial al cursei la 16,5 km am avut 1h09:58, cu o medie de 4:13 km.

Pe ultimii kilometri ai cursei grupul din faţa mea s-a destrămat, astfel că i-am depăşit unul câte unul, dar în acelaşi timp m-a ajuns şi un alergător irlandez din spate, alături de care am alergat ultimii km, el reuşind să mă depăşească pe final cu câţiva metri.

Pe ultima linie dreaptă mi-am dat seama că aş putea coborî chiar sub 1h29, iar pe ultimii metri vedeam pe cronometrul de la finiş cum se scurgeau secundele spre 1h29, dar cu tot efortul depus nu am reuşit să cobor şi sub acest prag! Sper să o fac în toamnă!

Cum se vede şi din graficul de cursă, am mers foarte constant, diferenţele de câteva secunde pe diferitele porţiuni ale traseului monitorizate prin cipul electronic datorându-se în principal traseului vălurit. Cu acest timp am obţinut locul 74 la general şi locul 24 la categoria mea de vârstă, o categorie destul de largă între 35 şi 45 de ani! Trebui să remarc si faptul că elitele au realizat recorduri ale traseului atât la masculin cât şi la feminin! Rezultatele complete le puteţi vedea la acest link: rezultate semi-maraton bucureşti

Aş vrea să menţionez şi faptul că organizatorii au ţinut cont de criticile adresate la precedentele ediţii pe acest blog şi au adus o serie de îmbunătăţiri în organizarea competiţiei:
  • La start nu au mai fost ţarcuri înalte care îi puteau provoca accidentări, diferitele sectoare de start fiind separate cu gărduleţe mici sau benzi, iar gardurile înalte fiind folosite doar la margine pentru a separa alergătorii de spectatorii de la start
  • A fost amenajată o tribună la start pentru ca prietenii şi rudele să îi poată fotografia pe alergători la start şi la finiş
  • Cel mai important: startul celor două probe principale a fost complet separat, cursa de 10,5 km începând după terminarea cursei de semi-maraton la ora 11:45, evitându-se astfel învălmășeala pe primii kilometri ai curselor şi încurcarea traseului de către alergători!
  • De asemenea a fost binevenită decalarea orei de pornire în cursa de semi-maraton, startul fiind la 8:30 în loc de 9:30 ca la alte editii, având în vedere că traseul parcurge bulevarde de blocuri în care se acumulează repede căldura chiar dacă temperatura nu este foarte ridicată
Singura critică pe care aş dori să o aduc organizatorilor este lipsa bureţilor uzi pe traseu, deşi pe harta oficială erau indicate clar trei puncte cu bureţi uzi! Eu recomand alergătorilor  folosirea bureţilor pentru răcorire şi nu băutul apei, deoarece distanţa este oricum prea scurtă pentru a se deshidrata şi pentru a asimila lichidul, problema adevărată fiind legată de încălzirea corpului din cauza efortului. Un burete umed cu care să te ştergi pe faţă şi pe ceafă, eventual pe picioare are un efect revigorant mult mai eficient decât băutul unui pahar de apă, care în plus poate provoca anumite neplăceri stomacale unora!

Pentru mine urmează acum pe 14 iunie Campionatele Naţionale Masters de pistă, la care intenţionez să particip în proba de 5.000m - un bun prilej şi de a mă verifica dar şi de a face antrenamente la o viteză mai mare, ceea ce mă va ajuta cu siguranţă să alerg pe un ritm mai ridicat şi în probele mai lungi pe şosea!

6 comments:

  1. Un rezultat excelent. Felicitari si succes si in continuare.

    ReplyDelete
  2. Multumesc, felicitari si tie si spor la antrenamente!

    ReplyDelete
  3. Fekicitari! Ma bucur ca munca ta de aproape un an a reusit sa-si arate si roadele! Spor la antrenamente si concursuri!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc mult pentru aprecieri, toate cele bune!

      Delete
  4. Bravo Rares! Keep going!
    Bun articolul, bun blogul.
    O sa te urmaresc la antrenamente! ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salut Adrian!
      Pentru mai multe articole despre alergare poti vizita si situl www.runrares.ro

      Multumesc mult pentru aprecieri, numai bine si spor la antrenamente!

      Delete