Profil de alergător
Cele mai importante rezultate
|
Primul meu maraton - Sibiu 1989 |
|
Maratonul din 1992 - Bucureşti |
În primăvara anului 1989 am alergat pentru prima oară la un campionat naţional: Campionatele naţionale de Cros de la Sfântul Gheorghe unde am venit pe locul 50 la categoria Tineret (19-22 ani); a fost un traseu foarte dificil cu pante abrupte iar distanţa a fost de 10k; m-am calificat la aceste Campionate la faza judeţeană de la Focşani unde am venit pe locul 6 la categoria mea. A fost o cursă palpitantă pentru echipa noastră de seniori care a ratat pentru un singur punct titlul naţional cucerind medaliile de argint. De altfel Domnul Rugină avea o iscusinţă deosebită în a pregăti şi a cuceri medalii la concursurile pe echipe.
|
Campionate naţionale de maraton - Băneasa Bucureşti |
Astfel, în toamna aceluiaşi an, am insistat foarte mult pe lângă Domnul Rugină să mă înscrie la Naţionalele de maraton de la Sibiu; aceasta pentru că în vară nu reuşisem să mă calific la probele de pistă pentru Naţionale şi maratonul era singura probă mai importantă la care aş fi putut concura. Domnul Rugină a hotărât atunci să facă o echipă de tineret, alcătuită din Cătălin Maftei, Voiculescu Marius şi subsemnatul, lucru foarte riscant deoarece nu aveam rezervă iar Marius Voiculescu ar fi putut fi util în echipa de seniori; dar intuiţia Domnului Profesor s-a dovedit încă o dată: cei de la Buzău au abandonat iar noi ne-am bătut cu cei de la Sibiu şi am câştigat, după multe emoţii titlul de campioni naţionali! Competiţia s-a desfăşurat chiar la Sibiu iar cei de acolo au încercat să ne fure măsluind timpii celor din echipa lor, încercând de asemenea să-l mituiască pe Domnul Rugină. Acesta însă nu a cedat şi le-a prezentat dovezi clare în privinţa timpilor sportivilor astfel încât organizatorii au fost nevoiţi să cedeze şi să ne acorde titlul de campioni!
A fost pentru mine un moment de glorie în primul rând pentru că am reuşit să termin maratonul în 3h09, după doar vreo 2 luni de pregătire, şi în al doilea rând pentru că am câştigat un titlu de campion naţional! Era ca într-un vis, atât eram de fericit! La nici o săptămână am alergat la un concurs studenţesc pe Tineretului (pe zgură) un 2:07 pe 800m aşa în glumă, neavând practic adversar! Şi să nu uităm că în urmă cu doar un an mă antrenam singur în principal făcând sprinturi şi repetări pe distanţe scurte şi alergări de maxim 6-7 km!!!
|
21k pe Maior Coravu - 1992 |
|
Cros Craiova - 1991 |
Au urmat tot felul de alte concursuri, crosuri, alergări de şosea, pe pistă, deplasări cam prin toată ţara: Gheorgheni, Focşani, Timişoara, Craiova, Sibiu, Braşov, Ploieşti. În 1992 am reuşit din nou să câştigăm cu echipa Campionatele naţionale de maraton în formaţia: Fabian, Richi, Rareş şi Dan. La individual am fost pe locul 25 la general, un loc foarte bun. Un alt concurs foarte bun l-am făcut tot în Băneasa în toamna anului 1991 când a fost o selecţie pentru un concurs în Spania pe 20 km: am venit pe locul 6 (primii 4 se calificau) cu un timp excelent de 1h11. În primăvara anului următor am scos pe 21k 1h17 dar cu nişte adidaşi care m-au ros, la un concurs pe Maior Coravu (tură de 3k).
Pe scurt aş putea rezuma tehnic rezultatele mele astfel:
1500m – 4:04
5.000 16 min
10.000 34min
20k 1h11
Maraton 2h46.
Am câştigat două titluri de campion naţional pe echipe la maraton, am alergat în total 5 maratoane cu PB 2h46, şi am participat la numeroase competiţii naţionale şi comerciale de alergare pe distanţe între 1,5k şi 21k.
|
Al doilea titlu de campion pe echipe la maraton - Bucuresti 1992 |
După cum am mai spus, încet-încet atmosfera specifică sportului de performanţă s-a destrămat, din cauza contextului social al acelor vremuri de tranziţie, fiecare a apucat-o pe drumul lui în viaţă şi nu am mai participat la competiţii de performanţă. Am început facultatea de Sociologie în cadrul Universităţii Bucureşti continuând să alerg doar aşa de sănătate. Dar aceşti ani în care am avut contact cu lumea sportului de performanţă m-au îmbogăţit cu o experienţă de viaţă extraordinară de care-mi aduc mereu aminte cu plăcere şi emoţie.
No comments:
Post a Comment