Profil de alergator

Profil de alergător  

Începutul >> Performanţa >>  Rezultate >> Veterani

Data nasterii: 4 iulie 1969
Cum am început să alerg
1981 Cantonament la Eforie Sud cu echipa de fotbal Dinamo - antrenor Piti Varga (eu sunt ultimul din dreapta randul de jos)
In clasele primare am practicat diferite sporturi: tenis, înot, fotbal (la Dinamo in grupa regretatului Piti Varga), astfel ca am căpătat o dragoste pentru mişcare şi efort în aer liber din cea mai fragedă tinereţe.

La începutul clasei a VIII-a (la varsta de 13 ani) am început practicarea atletismului la clubul CSS8 sub îndrumarea profesorului si antrenorului Techirdalian Alexe (Techiru). Antrenamentele le efectuam pe pista de zgură cu o lungime a turei de 200m; mai era si o linie dreapta de 100m.

În aceasta perioada de juniorat am participat la multe concursuri, atât în sală cât şi în aer liber pe probe în general scurte: 50m, 100, 200, 400m. Realizând la un concurs pe zgură pe stadionul Tineretului un timp de 58s pe 400m Techiru a decis că sunt talentat pentru această probă şi prin urmare antrenamentele s-au axat pe aceasta.

Cantonament Parang 1986 - Grupul de alergatori condus de profesorul Baltes
Situaţia era însă mai complexă: Techiru îl antrena şi pe Ciobanu Daniel, campion şi recordman naţional la triplusalt, astfel că nu prea îl interesa de restul grupei, deoarece datorită rezultatelor excepţionale ale lui Ciobi prindeau amândoi cantonamente în Polonia, ceea ce în acele vremuri era o adevărată evadare din lagarul ceauşist. Prin urmare antrenamentele celorlalţi sportivi din grupă erau facute prin imitarea programului lui Ciobi: foarte multe sărituri, forţă sprinturi. Pe de altă parte mie îmi plăceau foarte mult alergările de durată, mai ales ca în clubul meu exista o grupă de semifondişti antrenaţi de profesorul Balteş care aveau rezultate excelente pe probe între 400 şi 3000 m.

Am început şi eu să fac "bucle" - circuitul Buclei de la Moghioroş de 3,2 km, dar cam după ureche neavând cunoştinţe de bază pentru alergările de semifond. În orice caz am renunţat să mai urmez programul lui Techiru văzând ca prin "programul" pe care mi l-am alcătuit singur am realizat un progres spectaculos: 53 de secunde pe 400m şi 2:03 pe 800m de unde sub îndrumarea lui Techiru realizasem doar 55 pe 400m şi 2.09 pe 800m.

Marea mea ambiţie ar fi fost să alerg sub 2 min pe 800m dar lipsa de experienţă şi lipsa unui antrenor priceput în aceste probe m-a împiedicat să-mi realizez acest obiectiv, de care de altfel am fost aproape: am alergat 2:01 pe 800m in clasa a XII-a la 17 ani si 52 secunde pe 400m...

1987 - Poza de grup cu colegii de liceu
În 1987 am terminat liceul şi am dat examen la facultate, unde am fost admis la Facultatea de Mecanica (ulterior m-am transferat la Facultatea de Electrotehnica pe care am absolvit-o în 1993 la secţia Acţionări electrice). Această admitere la facultate a fost foarte importantă la vremea respectivă deoarece studenţii făceau armata la TR adică numai 9 luni în loc de 18 sau 24 de luni la marină.

Serviciul militar l-am efectuat la Sibiu unde am reuşit să fac ceva antrenamente, in principal după apelul de seară când săream gardul şi mă duceam să alerg fie pe stadion - care se afla lângă unitate, fie pe străzile Sibiului. În luna iunie 1988 m-am întors din armată şi am reînceput să alerg pe acelaşi teren de al şcolii 164, fără a mai fi înscris la vreun club.

Începutul >> Performanţa >>  Rezultate >> Veterani