Profil_veterani

Profil de alergător  

Trecerea la veterani - atleţi masters
Începutul >> Performanţa >>  Rezultate >> Veterani

Anii au trecut şi o dată cu ei am început să mă antrenez din ce în ce mai slab; am mai avut o răbufnire în anul 1997 când am alergat la Maratonul Bucureşti 3h07; în acel an m-am antrenat la Măneciu acasă la colegul meu de facultate Răzvan; a fost o vară foarte frumoasă am mers adesea pe la munte la Măneciu, zona fiind foarte frumoasă şi propice antrenamentelor – cel puţin în acea vreme DN1 A era foarte puţin circulat şi se putea alerga fără probleme dinspre Măneciu spre Cheia şi înapoi.

Foto document: alături de Domnul Profesor Gheorghe Rugina antrenor emerit după mai bine de 20 de ani de când i-am fost elev!
Cu timpul însă am rărit antrenamentele şi acestea au devenit din ce în ce mai slabe. Important însă a fost că nu am renunţat niciodată la antrenamente, dar îmi lipsea o motivaţie adevărată pentru a mă antrena cu seriozitate. Aceasta a venit pe neaşteptate într-o zi când mă antrenam în Politehnică: făceam o alergare aşa de rutină când am auzit o voce puternică în spatele meu: Rareş!!! Imediat l-am recunoscut pe Domnul Rugină care mi-a spus că m-a recunoscut de la distanţă după „călcătură”! Am stat mult de vorbă şi am depănat amintiri, iar dânsul mi-a spus că este şeful Asociaţiei Atleţilor Veterani. Aveam pe atunci doar 33 de ani, deci mai aveam de aşteptat până la 35 de ani ca să pot concura la veterani, dar timpul a trecut în zbor pe lângă mine şi m-am pomenit veteran, sau atlet master cum e denumirea internaţională!

Campionatele de pista
Campionatele de cros de la Pitesti


Timpul însă nu trece fără să lase urme! Am constat că deşi acum aveam o motivaţie puternică, colegii mei veterani fiind deosebit de bine antrenaţi, unii dintre ei făcând faţă chiar în competiţie cu atleţii seniori, alţii fiind medaliaţi la competiţii internaţionale de veterani mi-era foarte greu să revin la un mod de pregătire adecvat pentru a putea face faţă competiţiilor. Aşa încât prima perioadă la veterani – 35-40 de ani – a fost o perioadă a rezultatelor modeste. Am profitat totuşi de faptul că mulţi dintre atleţii de valoare nu veneau la competiţiile naţionale fiind angrenaţi în competiţii comerciale sau internaţionale şi am reuşit să câştig nişte titluri şi medalii la aceste competiţii naţionale. Rezultatele însă, repet, foarte modeste.

În anul 2008, sub influenţa lui Teolici, care la rândul ei sub influenţa mea, s-a apucat şi ea de alergare, am reuşit să îmi fac un program riguros de pregătire, concurând la Balcaniada de la Bar-Muntenegru la 5.000m (accidentat fiind am scos un rezultat destul de slab dar care m-a mulţumit în condiţiile date) iar apoi am avut o pregătire de iarnă foarte bună concurând în martie la Campionatele de Cros de la Piteşti şi la Campionatele de alergare pe şosea de la Piteşti unde am scos un rezultat foarte bun care a marcat revenirea mea la un nivel mai ridicat: 39:16 pe 10k pe teren variat. De asemenea în vara anului 2009 am alergat foarte bine la crosurile comerciale Aloe Vera, Petrom etc unde i-am bătut pe mulţi veterani. La Campionatele Naţionale de pistă am scos 18:50 pe 5.000m în condiţiile în care nu am pregătit special acea cursă.

Balcaniada de la Bar - Muntenegru, septembrie 2008
Plin de avânt după aceste progrese promiţătoare m-am înscris pentru Balcaniada de la Izmir. În avântul meu însă am făcut două greşeli care m-au „terminat”: m-am antrenat mult prea tare şi mi-am luat nişte adidaşi cu talpă subţire pentru a fi mai rapizi, eu antrenându-mă foarte mult pe asfalt. A rezultat de aici o accidentare care nu m-a mai lăsat să mă antrenez la un nivel ridicat, accidentare la osul calcaneu care şi în momentul scrierii acestor rânduri nu m-a lăsat. Presupun ca s-a produs o deformare a osului care face ca un nerv să fie puţin presat.

Totuşi nu am renunţat la programul riguros de antrenamente, încurajat şi susţinut în permanenţă de Teolici astfel că am mai participat cu durerile de rigoare la diferite concursuri cu rezultate mediocre, în mod firesc. Astfel am reuşit să scot 1h33 de minute la două ediţii ale Maratonului Bucureşti şi un rezultat de 41:48 la Big Berlin 25 în 2011. Şi în prezent continui să mă antrenez zi de zi după un program alcătuit cu rigurozitate şi sunt semne că accidentarea mea s-ar putea vindeca deşi deocamdată încă nu s-a întâmplat acest lucru.

Cam acesta ar fi profilul meu de alergător, iar evoluţia mea în continuare va putea fi urmărită fireşte pe blog mult mai în amânunt, eu propunându-mi să postez în amănunt aspectele semnificative privind modul meu de pregătire, competiţiile la care voi participa, reflecţii filozofice, echipamentul, indicaţii medicale, noutăţi etc. Sper ca blogul să fie o sursă interesantă de informaţii şi de învăţăminte pentru cât mai mulţi pasionaţi de sport şi de alergare!

Sa ne antrenăm sănătoşi!
Începutul >> Performanţa >>  Rezultate >> Veterani

5 comments:

  1. Salut Rares!

    Foarte interesant blog-ul tau. Este singurul unde am gasit informatii detaliate si exacte referitoare la competitiile destinate veteranilor. Deh, ce sa-i faci viata continua si dupa 35 de ani. :)

    De ceva vreme m-am reactivat si eu si la cei (aproape) 50 de ani am participat la diverse evenimente organizate de Ro Club Maraton (unde sunt membru), la maratoane si semimaratoane (plat sau montane). Insa adevarata mea vocatie si ceea ce am practicat in tinerete sunt probele de viteza si sariturile (lungime/inaltime).

    M-ar interesa ceva mai multe informatii in legatura cu aceste competitii destinate veteranilor.

    - Vad ca pe 8 septembrie este un concurs national de sarituri. Poate participa oricine? Chiar daca nu este legitimat la vreun club afiliat la FRA, asa cum e cazul meu?
    - Nu gasesc nicaieri rezultatele de la aceste competitii destinate veteranilor. As fi curios cat s-a sarit la categoria 45+ la lungime. :)

    Nu vreau sa te bombardez din prima cu prea multe intrebari. Iti las datele mele de contact si, daca poti, continuam discutia pe email.

    Oricum, buna treaba cu blogul... :)

    Spor la fuga,
    Daniel Marinescu (aka "Sundance" pe forumul maraton.info.ro)
    dan@ime.ro

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc frumos pentru aprecieri si felicitari pentru "reactivarea" in atletism!

      Va pot spune ca la recentele Campionate Nationale de Pista am primit o invitatie pentru concursul de sarituri care va avea loc sambata 8septembrie 2012 dupa urmatorul program:
      lungime B,f 09:30;
      triplu salt b, f 10:30;
      prajina B 10:30;
      premiere 12:30

      Va voi contacta eu pe mail pentur a va da date suplimentare pentru inscrierea la concursurile atletlor masters!

      Va doresc numai bine si antrenamente fara accidentari!

      Delete
  3. Va salut,

    Foarte interesant continutul blogului dvs.! Felicitari pentru munca investita si pentru curajul de a posta nu doar chestiuni tehnice si puncte de vedere legate de alergare dar si amanunte din viata privata! Apreciez pozitiv calitatea informatiilor referitoare la fenomenul running, atat cat il inteleg de la nivelul unui alergator amator!
    Mi-a facut placere chiar sa recitesc sectiunile "Inceputul", "Performanta", ... "Veterani" in care m-am regasit un pic pentru simplul motiv ca suntem nascuti in acelasi an, in acelasi oras, ca am alergat in IOR in vremurile de demult (eu fara rezultate notabile) si pentru ca si eu am practicat sport de performanta, e drept, la o varsta mai frageda si cu rezultate mai modeste!
    Cu stima, Radu

    ReplyDelete
  4. Multumesc frumos pentru aprecieri si pentru vizitarea blogului si va informez ca am lansat si un site mai tehnic la adresa www.runrares.ro, unde puteti citi informatii foarte detaliate despre diferite aspecte legate de alergare.

    Imi cer scuze pentru publicarea cu intarziere a comentariului, dar din cauza "robotilor publicitari" am activat publicarea comentariilor doar cu aprobare.

    Va doresc toate cele bune si mult succes in practicarea sportului!
    Rares

    ReplyDelete